Zvolit klasickou hostinu nebo raději svatební raut? Nad touto otázkou si láme hlavu nejeden pár. A protože dobře najedení hosté jsou spokojení hosté, podívali jsme se svatebnímu rautu tentokrát na zoubek. Pojďme si říct, jaké jsou jeho výhody a nevýhody a na jakých jídlech si hosté pošmáknou.
Výhody svatebního rautu
Větší výběr toho, na co máte chuť
Pokud máte mezi svými hosty vegetariány, dietáře nebo milovníky masa, je raut tou nejlepší volbou. Naservírujte na něj od každého něco, zaručíte tak, že bude uspokojený každý host.
(Téměř) bez obsluhy
Velkou výhodou rautu je to, že si každý host může přijít vybrat jídlo ve chvíli, kdy zrovna dostane chuť, může se s jídlem volně pohybovat nebo si ho na talíři odnést na místo. Dáváte tak hostům volnost. Raut však není tak úplně bez obsluhy. Je potřeba, aby pověřená osoba nebo catering hlídal stůl a jídla pravidelně doplňoval, případně odnášel prázdné talíře a podnosy.
Čtěte také: Svatební koláčky: Víte, kolik jich potřebujete na svatbu?
Poměr cena a výkon
Většinou platí, že cena rautu vyjde levněji, než servírované menu. Záleží však na tom, jaká jídla a jaké množství na něm hodláte mít a zda budete mít raut po celou dobu hostiny nebo třeba jen na večer. Hosté si na talířek totiž zpravidla naloží míň, než by snědli při normálním chodu a uzobávají po delší dobu.
Nevýhody svatebního rautu
Až moc velká volnost a menší kontrola celého průběhu
Dobře si celý raut promyslete a slaďte ho s programem. Připravte se na to, že ne každý host jí stejně dlouho, bude s jídlem pochodovat klidně i ven a bude obtížnější je zkoordinovat s programem. Při normálním menu totiž můžete zařadit proslovy nebo zábavu mezi jednotlivými chody, což u rautu nelze. Mějte proto připravený časový harmonogram a pověřte třeba svědky, aby ho hlídali a hosty ve správný čas seskupili.
Ty nejlepší dobroty zmizí jako pára nad hrncem
Jak to tak bývá, ty nejlepší mňamky zmizí z podnosu nejdříve a může se stát, že nevyjdou na všechny. Je to však běžná praxe, je proto vhodné mít v záloze i dostatek ostatního jídla. Z naší zkušenosti víme, že nejdříve padnou za vlast řízečky, myslete na to a naplánujte jich o trošku více, hosté vám budou vděční, až si po tanečním kolečku půjdou dát něco smaženého na zub.
Jaká jídla připravit na svatební raut?
Po některých jídlech se hned zapráší, obzvlášť večer, protože víte co se říká? S pitím roste chuť! Velmi oblíbené jsou grilované pochoutky, od řízečků, sýrů, ryb, až po zeleninu, různé sýrové a masové mísy, či roast beef. Sepsali jsme pro vás přehledně pár tipů, po kterých se hosté budou oblizovat.
- kuřecí roláda
- plátky roast beefu
- mini řízečky
- mini hamburgery
- grilovaná/restovaná zelenina
- guláš
- variace salátů
- sýrové mísy
- šunkové mísy
- čerstvá zelenina
- hummus
- variace dipů
- bramboráčky
- pečený losos
- grilované brambory
- bagetky a chléb
- caprese jednohubky
- tataráček
- topinky
- quiche
- žebírka
- prosciutto s melounem