Svatba je bezpochyby slavnostní událost. Ano, některé jsou sice trošku ležérnější, ale přece jen se jedná o důležitý moment, důležitý den a ten si zaslouží speciální šaty. I když se většina pohledů bude ubírat směrem k nevěstě a ženichovi, věřte, že ani svědkyně či svědek neunikne zvědavým očím. Staňte se nejkrásnější svědkyní, v dnešním článku vám poradíme, jak se vhodně obléct!

Jak se obléct na svatbu jako hostČtěte také: Jak se obléct na svatbu jako host

nevěsta s družičkami

Svatební hosté si jistě lámou hlavu nad výběrem vhodného oblečení, ale co taková svědkyně a svědek? Hrají v tento den důležitou roli a určitě si zaslouží speciální kousky. Zde ale platí jedno nepsané pravidlo: nikdy by váš oděv neměl být výraznější, než šaty samotné nevěsty. O ni a o ženicha jde především, proto na to při výběru nezapomínejte. Vy byste měli vypadat elegantně a vkusně, avšak nikdy ne lépe, než budoucí novomanželé. Záleží také na stylu svatby samotné. Pokud se bude odehrávat jako neformální grilovačka na zahradě s obřadem, jde elegance stranou a můžete si zvolit například letní lehčí šaty. Pokud se odehrává někde uvnitř, například na zámku nebo v kostele, pak je elegance na místě. Jak si s tím tedy poradit?

Svědek na svatbě a jeho úkolyČtěte také: Svědek na svatbě a jeho úkoly

svědkyně s kyticí

Co si obléct jako svědkyně

Pokud se jedná o svatbu, kde nevěsta s ženichem chtějí, aby bylo všechno sladěné a naprosto perfektní, stanoví dress code a vy máte tak napůl vyhráno. Není nic špatného na tom, aby celá svatba, včetně hostů, dokonale ladila, ba naopak, usnadní vám to pak samotný výběr.

Jako první by měla ladit kytice svědkyně s kyticí nevěsty. U mladší ženy se často místo kytice uvazuje na zápěstí květinový náramek nebo uvazuje stuha v pase. Starší žena může zvolit například sako ve svatebních barvách. Velmi dobře vypadá, když k sobě ladí oba svědci. Nejjednodušší variantou je sladění svědkovo kravaty, motýlka nebo kapesníčku s barvou šatů svědkyně.

svědek se svědkyní

Jaká barva šatů je vhodná pro svědkyni

Odborníci říkají, že by se měly svědkyně oblékat do pastelových barev. V žádném případě není vhodná bílá nebo champagne barva, jelikož by zbytečně odpoutávala pozornost od nevěsty. V tento den má povoleno vzít na sebe bílou pouze ona.

Mladé dívky si mohou obléct i krátké šaty bez zbytečných výrazných vzorů. Nejlépe budou působit jednobarevné s nenápadným motivem. U starších dam budou vhodné pouzdrové šaty s krátkým kabátkem, nemusíte se ale bát také kostýmku. I s tím určitě uděláte parádu.

Svatební hry: svatební kvíz se zvedáním bot, pravidla hry a seznam otázekČtěte také: Svatební hry: svatební kvíz se zvedáním bot, pravidla hry a seznam otázek

společenské šaty

Punčocháče ano nebo ne?

Pokud si to tak budoucí novomanželé nepřejí, rozhodně se na svatbu nehodí džíny, tenisky, roztrhané kalhoty nebo sportovní oblečení. Představte si, jako byste šli například do divadla. Podle etiky by si měly dámy při slavnostních událostech obléknout i silonky. Od tohoto zvyku ale ušla dlouhá doba a nyní by nikoho neurazilo, když si je žena nevezme. Obzvláště pokud by se jednalo o svatební piknik nebo grilovačku na zahradě.

Co má na starosti svědkyně a družičky?Čtěte také: Co má na starosti svědkyně a družičky?

svědek v obleku

Co se týče oblečení pro svědka, pak by mu rozhodně neměly čouhat ponožky z bot, vyberte si správnou délku kalhot. Kravata nebo motýlek musí být správně uvázaná a v nejlepším případě by měl být vidět i cíp kapesníčku. Jak už jsme zmiňovali, bude vypadat skvěle, když bude svědek ladit se svědkyní, takže pokud se neznáte, sežeňte si kontakt a domluvte se, jakou barvu si v tento den obléknete.

Svatební hry: Top 6 svatebních her ke stažení zdarmaČtěte také: Svatební hry: Top 6 svatebních her ke stažení zdarma

Pak už jen stačí doplnit šaty dokonale padnoucími boty, do ruky psaníčko nebo elegantní kabelku a zaručujeme vám, že krásná v tento den nebude jenom nevěsta.